Moussaka met zoete aardappel

Benodigheden:

  • 1 aubergine, in plakken gesneden
  • 3 zoete aardappels, in plakken gesneden
  • 2 rode uien, fijngesneden
  • 2 grote tenen knoflook, fijngeperst
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 175gr plantaardig kruimgehakt (ik koos voor Vivera)
  • 2 laurierbladeren
  • 1tl tijm
  • 3tl oregano
  • 2tl kaneel
  • 2tl tomatenpuree
  • 1tl paprikapoeder

Benodigdheden witte saus:

  • 50gr margarine
  • 2el bloem
  • 50ml plantaardige melk (ik koos voor havermelk)
  • 2el edelgistvlokken
  • 1tl nootmuskaat

Bereidingswijze:

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden en leg de aubergine en zoete aardappel op een bakplaat. Besprenkel met wat olie en tijm en plaats in de oven voor 20min.
  2. Begin ondertussen aan de smaakvolle tomatensaus. Verwarm wat olie in een wok of hapjespan en bak de uien glazig.
  3. Voeg vervolgens het kruimgehakt, de knoflook, laurierbladeren en tomatenpuree toe en meng goed door.
  4. Voeg de tomatenblokjes, oregano, kaneel en paprikapoeder toe en laat even sudderen.
  5. Verwijder de laurierbladeren en breng de tomatensaus op smaak met zout en peper.
  6. Ondertussen zijn de aubergine en zoete aardappel beetgaar en kan je beginnen met het bouwen van de moussaka.
  7. Begin met een laag zoete aardappels neer te leggen in een ingevette ovenschaal. Doe daar bovenop de tomatensaus. Sluit af met een laagje aubergine en daarna een laagje zoete aardappel.
  8. Voor de topping ga je beginnen aan de witte saus.

Bereidingswijze witte saus:

  1. Laat op gemiddeld hoog vuur in een steelpan de margarine smelten.
  2. Voeg vervolgens de bloem toe en roer dit met een garde door de margarine. Je hebt nu roux (basis om saus te binden).
  3. Voeg de plantaardige melk toe en blijf goed doorroeren totdat alle klontjes zijn verdwenen. Is de saus te dik voeg dan meer plantaardige melk toe.
  4. Roer vervolgens de edelgistvlokken en nootmuskaat door de gladde saus.
  5. Vergeet niet te proeven en voeg zout en peper toe naar smaak.

Giet vervolgens de witte saus over de ovenschotel en bak de moussaka af in een voorverwarmde oven van 180 graden voor 30min.