Mijn reis

Wat begon als medische noodzaak is nu mijn levensstijl geworden. Ik deel op een luchtige manier hier mijn verhaal met je. Ik heb namelijk echt plezier gekregen in het koken met plantaardige producten en zie zoveel voordelen van mijn (semi) gezonde levensstijl. Lees en bekijk hier hoe dit allemaal begon.

Als je mij al een tijdje volgt op Instagram is het je vast niet ontgaan dat ik kamp met het Red Skin Syndrome door het gebruik van hormoonzalf. Sinds mijn 13de smeer ik af en aan met diverse hormoonzalven om mijn atopisch eczeem onder controle te houden. Elke keer als ik niet consequent aan het smeren was kreeg ik branderige rode plekken. Deze plekken kwamen ook op stukken huid waar ik niet smeerde. Mijn familie, vrienden en collega’s zagen mij dan altijd gewapend met een potje zalf. Het smeren nam zo mijn leven over dat ik panisch werd als ik het was vergeten. De ellende begon pas echt een paar jaar geleden toen ik branderige rode plekken kreeg in mijn gezicht.

Cold turkey besloot ik in januari 2016 te stoppen met het smeren van de hormoonzalven, omdat dit ook niet goed voelde. Dit werd bewezen toen ik via social media foto’s zag van mensen die door hormoonzalfontwenning gingen. Ik herkende me hier meteen in en was gerustgesteld dat ik niet alleen was. De meeste opluchting vond ik in het feit dat stoppen met smeren de juiste beslissing is. Ondertussen begon mijn huid van binnenuit steeds meer op te vlammen en de rode vlekken verspreidden zich steeds meer. De pijn is met geen pen te beschrijven.

Zie onderstaand filmpje dat mijn ogen heeft geopend over het gebruik van hormoonzalf.

https://www.youtube.com/watch?v=7kmHe8aSs5s

Met de acceptatie dat ik door hormoonzalfontwenning ging ben ik op zoek gegaan naar de mogelijkheden om deze reis draaglijker te maken. Ik besloot elke ontwikkeling die mijn huid onderging te documenteren. Mijn huid veranderde van branderige rood, naar uitgedroogd grijs, naar vochtig geel en weer naar rood en toen weer grijs en toen weer geel en ga zo maar door. De fase waarin ik mijn huid voelde opvlammen van binnenuit maakte me radeloos. En jeuk, jeuk, jeuk! Alleen maar jeuk tot op het bot en extreme slapeloosheid. Rust vond ik in icepacks op mijn lichaam, organic aloë vera gel, dode zeezout baden, appelazijn, en meditatie. Naast dat ik verging van de pijn waren ook mijn lieve vriend en ouders radeloos en besloot ik naar een homeopaat te gaan. Hier onderving ik veel steun aan. Niemand kent je lichaam zo goed als jijzelf, dus een luisterend oor was alles wat ik op dat moment nodig had. Tijdens deze reis haalde ik ook steun, kracht en wijsheid uit een groep op Facebook voor TSW-ers (Hormoonzalf ontwenners) waarin ervaringen worden gedeeld. Zij zijn echte warriors en een groot voorbeeld voor vele.

Helende dat ben ik nog steeds, maar ik kan me bewegen en ik voel me fit. Op sociaal gebied ben ik er helemaal uit geweest en ben nu rustig aan weer de oude ik aan het worden, alleen zonder een potje zalf.

Klik op de bolletjes onder de foto om meer te zien.

Ik lette altijd al op mijn voeding. Van vlees was ik nooit een groot fan en een lactose-intolerantie allergie zorgde ervoor dat ik al gewend was aan een aangepast dieet.
Door mijn homeopaat ben ik te weten gekomen hoe belangrijk voeding is. De eerste maanden ging ik strikt om met voedingslijstjes. Dit bestond voornamelijk uit het elimineren van vis, gluten, zuivel en nachtschades.
Na een jaar te hebben gevogeld met dit soort lijstjes en ik toch steeds na een paar maanden heftige flares (opvlammende huid van binnenuit) kreeg ben ik meer gaan zoeken naar een dieet dat bij mij past.

Via Instagram zag ik het boek Life Changing Foods voorbijkomen van Anthony William. Hieruit begon ik steeds meer te begrijpen wat het effect is van een bepaald soort groente of fruit op je lichaam. Ik probeerde 3 maanden in mijn eerste jaar zonder hormoonzalf een plantaardig dieet. Mijn huid werd heel rustig en ook de jeuk was minder intens. Daarna begon ik gewoon weer alles te drinken en eten. Van september tot en met december 2016 was mijn huid nog steeds heel slecht en de pijn werd weer ondraaglijk. In januari 2017 besloot ik om te gaan leven met plantaardige voeding. Sinds deze beslissing is mijn huid zo opgeknapt en voel ik me mentaal en geestelijk enorm sterk. Daarnaast ben ik ook 15 kilo afgevallen, voelt mijn haar weer gezond en heb ik geen slapeloze nachten meer.

Vele tranen zijn gevallen maar ik ben wie ik ben. Ik praat openlijk over mijn aandoening en gelukkig hoeft dit steeds minder omdat mijn huid er steeds gezonder uitziet. Inmiddels heb ik een hele fijne groep mensen om me heen die mijn besluit over het stoppen met hormoonzalf en de overstap naar plantaardige voeding begrijpen en mij steunen wanneer dat nodig is.
Verder voed ik mijn lichaam goed en zorg ik voor voldoende rust en beweging. Daarnaast geniet ik er intens van hoe waardevol sociaal contact kan zijn. Tijdens deze reis zijn naast voeding ook de dosis liefde en oneindig vele knuffels van mijn vriend, motiverende woorden van mijn ouders en opbeurende uitjes met vrienden belangrijk in de weg naar genezing. Het is nu weer tijd om echt samen te genieten en herinneringen te maken.